Home Biznes Kasa fiskalna dla gastronomii – jaka kasa sprawdzi się w restauracji?

Kasa fiskalna dla gastronomii – jaka kasa sprawdzi się w restauracji?

by Agata

Od 2020 roku każdy restaurator musi ewidencjonować sprzedaż na rzecz konsumentów za pomocą kasy fiskalnej online. Dostosowanie się do nowych warunków tylko z pozoru było niekorzystne. Tak naprawdę kasy on-line stworzyły wiele ciekawych możliwości. Urządzenia przeznaczone do ewidencji różnią się parametrami technicznymi i wyglądem. Sprawdź, jaka kasa fiskalna dla gastronomii jest optymalnym wyborem, a jakiej wystrzegać się za wszelką cenę.

Z czym musi zmierzyć się restaurator?

Lokale gastronomiczne są dość specyficzne w kontekście rozliczania transakcji pomiędzy restauracją, a jej gościem. Przyjmowanie zamówień, realizacja zlecenia w kuchni oraz dostarczenie gotowych dań do stolika, a wreszcie rozliczenie zamówienia, to kłopotliwe kwestie szczególnie dla początkujących restauratorów. Na szczęście współczesna technologia zupełnie zmienia sposób obsługi klienta. Sprawia, że praca pod presją czasu oraz rozliczenia stolików i gości, stają się efektywne, proste i bezbłędne. W jaki sposób to osiągnąć?

Dzięki płatnościom bezgotówkowym. Coraz więcej klientów spodziewa się możliwości płacenia w danym lokalu za pomocą karty. Nie ma w tym nic dziwnego bowiem płatności bezgotówkowe posiadają wiele zalet:

  • Komfort – poszukiwanie przez klienta odpowiedniej ilości gotówki w portfelu oraz jej wstępne odliczenie to tylko wierzchołek góry lodowej. Bilon oraz banknoty należy przekazać kelnerowi, a ten musi z kolei obliczyć i wydać całą resztę. W rezultacie podczas płacenia traci się czas, rośnie także ryzyko kosztownej dla przedsiębiorcy pomyłki.
  • Większe zarobki – wydawać by się mogło, że gość restauracji zainteresowany konkretnym daniem zostawi w niej tyle samo pieniędzy, niezależnie od sposobu rozliczeń. Statystyki pokazują jednak co innego. Tak naprawdę każdy z nas dużo chętniej wydaje większą ilość pieniędzy w sytuacji, gdy nie widzi ich naocznie w postaci bilonu i gotówki. Właśnie dlatego część osób chętniej zdecyduje się na deser lub urozmaici swój pobyt w lokalu dodatkowym drinkiem.
  • Nowoczesność – w dzisiejszych czasach ważny jest wizerunek lokalu gastronomicznego. Posiadanie terminala, to synonim nowoczesności, podążania za “duchem czasu”. Klient, który dysponuje tylko kartą płatniczą i nie będzie mógł bezgotówkowo zapłacić za posiłek, może poczuć się zniechęcony do Twojej marki

Jak się okazuje, kasy fiskalne dla gastronomii w połączeniu z płatnościami bezgotówkowymi to wybór zdecydowanie najlepszy z wielu powodów. Warto jednak przed wyborem terminala płatniczego zapoznać się z samą kasą, która to ma podstawowy wpływ na sposób przyjmowania i rozliczania zamówień przez obsługę.

Kasa fiskalna do gastronomii – wyłącznie online

Obowiązek posiadania kasy fiskalnej w gastronomii to oczywista kwestia dla większości przedsiębiorców, gdyż jest prawnie wymagana już od wielu lat. W 2020 roku doszło jednak do bardzo dużej zmiany, skutkiem której obecnie każdy właściciel restauracji musi dysponować kasą fiskalną on-line. Urządzenia te otwierają kilka istotnych możliwości dla przedsiębiorcy. Warto więc na wstępie poznać zasadę ich działania.

Kasa fiskalna do gastronomii online łączy się z CRK – Centralnym Repozytorium Kas – za pośrednictwem internetu. Stała komunikacja sprawia, że o każdym naszym działaniu na urządzeniu fiskalnym, informowane jest CRK. Wynika z tego, że kasa musi mieć ciągłe i stabilne połączenie z siecią. Chwilowe trudności w uzyskaniu połączenia z internetem to nie problem. Pamiętajmy jednak, że jeśli zdarzają się one często i są długotrwałe, należy zatroszczyć się o lepszy zasięg dla swojego urządzenia fiskalnego.

 Na rynku znajdziemy kasy łączące się z siecią poprzez:

  • protokół WiFi z istniejącą siecią (routerem, smartfonem) w danym lokalu,
  • port Ethernet (kabel sieciowy),
  • GSM/GPRS (karta SIM, moduł GSM/GPRS).

Który wariant warto wybrać? Zdecydowanie najrzadziej wybierane są kasy fiskalne dla gastronomii, które łączą się z siecią za pomocą kabla Ethernet. Wymagają bowiem jednej i stałej pozycji, są uzależnione od kabla, który znacznie zmniejsza ich mobilność i atrakcyjność wizualną. Z tego względu większą popularność osiągają kasy fiskalne łączące się z siecią protokołem WiFi. Wystarczy zapewnić odpowiedni zasięg bezprzewodowej sieci w całym lokalu. W dalszym ciągu możliwość pracy na kasie jest niestety zależna od zewnętrznego dostawcy internetu. Wynika z tego, że najchętniej wybieranymi kasami do gastronomii są modele, łączące się z CRK za pomocą GSM/GPRS. W tym przypadku praca urządzenia nie jest w żaden sposób zależna od lokalnej infrastruktury informatycznej. Jego działanie opiera się o sieć komórkową, więc jeśli pozostajemy w jej zasięgu, nie ma ryzyka nagłej utraty połączenia.

Kasy fiskalne dla gastronomii – najważniejsze funkcje

Dobra kasa fiskalna do gastronomii to urządzenie oferujące wiele funkcji, usprawniające pracę całego lokalu, szczególnie kelnerów. Warto, aby kasa:

  • oferowała możliwość bieżącej obsługi kilku paragonów jednocześnie,
  • miała funkcję dzielenia paragonu oraz różnicowania sposobu płatności,
  • ułatwiała wystawianie faktur dla klientów biznesowych,
  • łączyła funkcję kasy fiskalnej i terminala.

Bezprzewodowa mobilna kasa fiskalna do gastronomii

W niektórych lokalach istotne jest, aby kasa fiskalna do gastronomii była mobilna i można było za jej pomocą rozliczać klientów „przy stoliku” i bez podchodzenia do lady. Przenośne kasy fiskalne dla gastronomii są urządzeniami wyposażonymi w bezprzewodową funkcję łączenia się z siecią (WiFi bądź GSM/GPRS) oraz akumulator, który umożliwia długi czas pracy urządzenia bez podłączonego zewnętrznego źródła prądu. W większości lokali gastronomicznych lepiej sprawdzają się jednak kasy stacjonarne, lub system POS.

Kasy fiskalne do gastronomii – warto zdecydować się na system POS?

Nowoczesne kasy fiskalne dla gastronomii wchodzące w skład dedykowanych systemów informatycznych POS, znacznie zwiększają kontrolę biznesu i sposób jego obsługi. Ułatwiają zarządzanie stanami magazynowymi, zapewniają usługę połączenia kasy z drukarką w kuchni, a także pozwalają na zdalny dostęp do rozliczeń i bilansów. W rezultacie są szczególnie często używane przez nowoczesnych restauratorów, którzy chcą mieć stały dostęp do statystyk sprzedaży swojego lokalu. Niezależnie jednak od wyboru systemu POS, zawsze warto postawić na kasę dobrej firmy, zakupioną u odpowiedniego dostawcy. To podstawa dobrze działającej restauracji. Znaczenie ma szybkość udzielanej pomocy oraz możliwość otrzymania odpowiedzi na pytania, pojawiające się w trakcie pracy na kasie fiskalnej.

Artykuł przygotowany w ramach współpracy z mico.pl

Related Posts

Leave a Comment